
Бренд та гордість області – херсонський кавун цьогоріч для аграріїв став розчаруванням

Холодний та дощовий травень і початок червеня на кілька тижнів посунули збір кавунового врожаю. А тому дозріли кавуни майже одночасно – ринок перенаситився.
Як результат – копійчана ціна на продукт. Наприкінці серпня ринки та траси області були завалені баштанними. Гуртова ціна – 50 копійок. І навіть попри це покупців немає, розповідали продавці.
Не врятувала фермерів і баржа, яку 13 серпня відправили на Київ, відвантаживши 300 тонн кавунів.
Цьогоріч на полях Херсонщини зібрали 270 тисяч тонн баштанних. А з реалізацією виникли проблеми, розповідає начальник обласного профільного департаменту Маргарита Степанова:
«Цього року на експортні напрямки були зменшені обсяги реалізації. Польща, Чехія, Білорусь та інші країни – експортерки через ситуацію з COVID-19 ввели обмеження. Приблизно на рівні 5, 5 тисяч т кавуна ми продали на експорт».
Кавуни почали залишати на полях, фермерам було невигідно навіть їх прибирати.
Рятує фермерів переробка – на Херсонщині варять крафтовий бекмес, роблять кавуновий сік та навіть олію.
А ще допомагає об’єднання, говорить Маргарита Степанова:
«Два роки працює така асоціація, створена в області – “Херсонський кавун”. Вона допомагає реалізовувати кавун, допомагає крафтовим виробникам».
Та все ж фермери, які вирощують кавуни не один десяток років, налаштовані оптимістично. У травні знову почнуть сіяти баштанні.