Update your browser to use the site

Два способи зниження цін на продукти харчування пропонує ВАР

18.01.2022

У 2021 році ціни на продукцію сільськогосподарських товаровиробників в Україні зросли на 40%. Спричинено це різким підвищенням цін на енергоресурси, передусім на природній газ, що потягнуло за собою здорожчання важливих складових агровиробництва – добрива та ЗЗР.

Для запобігання подальшому зростанню цін на  продовольчі товари у Всеукраїнській Аграрній Раді пропонують відразу два шляхи, зазначив у комментарі виданню Agravery заступник голови ВАР Михайло Соколов.

«Перше, потрібно ухвалити законопроєкт, який врегулює відносини торгівельних мереж із виробниками. Один із його механізмів — це обмеження націнки на соціально-значимі продукти. Наразі мережі накручують близько 30-35%. І саме вони отримують більшу частину коштів від реалізації основних продуктів харчування. Це не справедливо по відношенню до виробників та переробників. Націнка мереж висока, на мою думку, цей відсоток умовно має бути не більше 10%. Тому тут є потенціал до зниження вартості соціально-значимих продуктів харчування», — підкреслив Михайло Соколов.

Друга пропозиція – зниження ставки податку на додану вартість. За словами Михайла Соколова, у Європі уже готуються прийняти зміни, з якими ставка ПДВ на продукти харчування знижується до 0%. Наразі там вона становить 5%. В Україні ж ставка ПДВ досі складає 20%, що є надзвичайно великою надбавкою до ціни.

«Продукти харчування та ліки – це те, що дозволяє людині існувати. Тому, це не те, що повинно оподатковуватись. Коли ПДВ – це податок на споживання, він просто збільшує вартість продукту. Держава має заробляти на інших групах товару. Ми не говоримо, що ставку ПДВ потрібно прибрати повністю, в Україні це призведе до зловживань, але ПДВ у 5-10% на продукти харчування суттєво би знизив їх вартість», — додав Михайло Соколов.

Ці пропозиції вже втілені у законопроєкти і у ВАР сподіваються на їх ухвалення для покращення інфляційних показників.

Вернуться
Обратная связь





×