Update your browser to use the site

Херсонщина має позитивний досвід у вирощуванні нової для українських аграріїв культури

07.02.2022

Зміна клімату в Україні змушує аграріїв шукати альтернативи традиційному веденню сільського господарства. Це і корективи в технологіях, і пошук посухостійких гібридів, і вибір нових культур для вирощування.

Однією з таких культур є амарант, який стрімко набирає популярність.

За останні два роки найвища урожайність амаранту (2,6 та 2,2 т з га) отримали у господарствах Кіровоградщини.

Позитивний досвід вирощування амаранту є і на пісках Херсонщини, де ведення рослинницької діяльності аграрії вважали недоцільним.

Амарант потребує у 2-3 рази менше води для формування одиниці органічної речовини, ніж озима пшениця та кукурудза, що робить культуру адаптованою для різних кліматичних умов України.

«В останні три роки ми впритул наблизилися до позначки 4 тис. га за обсягами вирощування амаранту. Перетнути цю позначку плануємо цьогоріч. Найбільш придатними для вирощування культури є південні та центральні області України, враховуючи високу посухостійкість культури. Хоча, вирощувати амарант можна в усіх регіонах країни. В більш вологих регіонах, крім насіння, можна отримати кращі врожаї зеленої маси», – розповів, голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» Олександр Дуда.

За його словами, сьогодні в Україні районовано 19 сортів амаранту. Ентузіасти вирощують близько 5-6, а в промисловому виробництві домінують три – Харківський-1, Лєра, Ультра.

«До того ж, амарант відомий як сидерат для відновлення родючості ґрунтів. Ефект ми спостерігаємо самі, а також маємо відгуки сільгоспвиробників, які підтверджують, що культура є гарним попередником не тільки для ярих, а й для озимини пізньої сівби», – зазначив Дуда.

Джерело

 

Вернуться
Обратная связь





×