Update your browser to use the site

Херсонським аграріям радять звернути увагу на переваги озимого гороху

24.12.2021

Про цінність гороху як високобілкової ярої сільськогосподарської культури, а також універсального попередника, що рано звільняє поле та накопичує азот у грунті, аграріям відомо давно.

В останні роки все більшої популярності набуває вирощування гороху озимого – товаровиробники на ряду з озимими зерновими культурами та ріпаком почали висівати також і цю культуру.

Науковці вважають, що озимий горох – це нова перспективна рослина, яка за вдалого підходу може конкурувати із традиційними озимими.

Основна перевага гороху озимого в тому, що, використовуючи зимову вологу, він встигає розвинутися до настання літньої посухи. На початку весни культура вже має доволі міцну кореневу систему, тоді як горох ярий тільки починають сіяти.

На Херсонщині, через довготривалу спекотну погоду ярові зазвичай сіють пізно – коли в ґрунті з’являється волога. А для гороху озимого пізні строки сівби більш сприятливі, бо він добре реагує на скорочення тривалості світового дня та інтенсивно розвивається за умов понижених температур.

Із 55 сортів гороху вітчизняної та іноземної селекції, представлених у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення по Україні, наразі зареєстровано два сорти гороху озимого –  НС Мороз і Космай.

Джерело

Вернуться
Обратная связь





×