Update your browser to use the site

На Херсонщині вирощують хурму, фініки, ківі та банани

05.11.2021

У Селі Плодовому, що на Херсонщині, у науково-дослідному господарстві «Новокахівське» Інституту рису Національної академії аграрних наук України селекціонують та адаптують до українського клімату саджанці екзотичних дерев.

Приміром, хурму у Плодовому вирощують понад 30 років. Науковці вже запатентували три різновиди фрукту — «Говерла», «Роман Кош» та «Роджерс».

Плід кожного виду відрізняється за формою, розміром, смаком. Найбільші можуть сягати ваги у 300 г, дрібні важать менше 100 г, при цьому саме вони легше переносять заморозки.

«Визначилися якісь сорти східної хурми, які у нас зимують. У принципі, ці дерева, що ми бачимо, ці плоди, вони перенесли зниження температур до мінус 27 градусів», — каже наукова співробітниця дослідного господарства Ольга Грабовецька.

Загальна площа дослідного господарства — 760 га. Багаторічний досвід селекції науковців став популярним: за саджанцями їхніх екзотичних дерев приїжджають з усіх куточків країни.

«Ці саджанці хурми ми відправляємо поштою, і беруть їх з усієї країни – Західної України, з Півночі, Київська область. Усі беруть, бо вона всім подобається. Позаяк у нас є різні сорти цієї хурми: є великоплідна пізня, є ранні, є середні», — перелічує бригадирка дослідного господарства Тетяна Власенко.

Наразі в господарстві збирають урожай хурми, який триватиме до кінця листопада.

Плоди у холодному приміщенні можуть зберігатися свіжими до кінця зими. Їх не продають, а роздають колегам та гостям.

Окрім хурми, у дослідному господарстві вирощують китайські фініки, ківі, банани.

Джерело: AgroTrend

Вернуться
Обратная связь





×