Update your browser to use the site

У 2021 році виробники молока заробили на 14% менше, ніж в 2020-му

18.01.2022

Падіння закупівельної ціни на молокосировину, яке її виробникам «влаштували» переробники на початку цього року, останні мотивували не лише зростанням цін на газ.

У дискусіях представники молокопереробних заводів використовують й такий «контраргумент» — ціни на молоко в Україні зросли на 25% за рік та є найвищими в Європі.

В Асоціації виробників молока це називають маніпуляцією й додають, середньозважена ціна сирого молока трьох ґатунків за рік зросла на 10,7% (грудень до грудня), а ніяк не на 25%!

У свою чергу економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак пішов далі й, спираючись на аналіз і цифри, стверджує: минулий рік для виробників молока видався чи не найгіршим за останні шість років – передусім в аспекті прибутковості.

«Ми нічого не вигадуємо, а можемо просто показати всю правду, завдяки найпрозорішому індексу умовної прибутковості виробництва молока в професійних господарствах України (УМІ).

Графік порівняння помісячної накопичувальної прибутковості виробництва молока в 2021 році з трьома попередніми сезонами яскраво показує, що так погано з прибутковістю молочного виробництва не було вже майже 5 років!», — написав Андрій Ярмак на власній сторніці у Фейсбук.

Експерт пояснює: ніби в ідеальному світі воно б так і мало бути – зростає ефективність і масштаб, і падає відносна маржинальність виробництва. Але прибутковість виробництва молока в Україні знижувалася значно швидше, ніж ефективність його виробництва. Крім того, значно швидше — приблизно в 5-7 разів, падала прибутковіть виробництва молока ніж прибутковість його переробки, якщо рахувати відношення оптових цін на готові біржові продукти до цін на сировину.

Також Андрій Ярмак наводить наступні цифри: у 2021 році виробники молока заробили на 14% менше, ніж в 2020-му і настільки ж менше, як в середньому за останні 5 сезонів до цього; 2021 рік був найгіршим за останні 6 сезонів і одним з найгірших з точки зору прибутків історично. Гірше було лише в кризових 2015 – 2016 роках.

Щодо прогнозів, то експерт бачить розвиток ситуації так:

«Найчастіше УМІ в січні знижується, частково тому, що падає попит. Середнє падіння УМІ за останні 10 років в січні становило 2%, а в останні роки в січні УМІ падав постійно, причому темпи падіння мали тенденцію до прискорення. При цьому світовий ринок молокопродуктів впевнено зростав. Білок і сир оновили рекорди, а жир молочний наблизився до рекордів. Але наші переробники навряд чи зможуть скористатися цим трендом. Та ми й так знаємо, що ціни виробникам на молоко знизили. Тому, очевидно, УМІ все-таки знову впаде в січні 2022 року й криза прибутковості молочного виробництва поглибиться».

Вернуться
Обратная связь





×